Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging

KIWA-SCM is de certificerende instelling voor alle voertuigbeveiliging. Zij certificeren niet alleen beveiligingssystemen, maar ook de inbouw van de systemen. Naast beveiligingssystemen voor personenauto’s certificeren zij ook systemen voor andere voertuigen, zoals vrachtauto’s, werkmaterieel en motorfietsen.

De beveiligingssystemen kunnen worden onderverdeeld tussen de af-fabriekssystemen en de after-market systemen. Af-fabriek houdt in dat het beveiligingssysteem al in de auto aanwezig is. After-market systemen zijn de systemen die nog ingebouwd moeten worden. Beiden worden aan de hand van de strenge keuringsvoorschriften getest en gecertificeerd.

Kentekencheck

De KIWA-SCM erkende inbouwbedrijven registreren alle auto’s met gecertificeerde beveiliging in de database. Met behulp van de kentekencheck op deze website kunt u eenvoudig en snel uitzoeken of uw auto is geregistreerd en een geldig certificaat heeft. Het KIWA-SCM certificaat toont dus aan dat er een goedgekeurd beveiligingssysteem is geïnstalleerd en naar behoren werkt. Het certificaat is na uitgifte drie jaar geldig en zal daarna periodiek gekeurd moeten worden.

Doe hier zelf de kentekencheck

Voor de beveiliging van voertuigen zijn verschillende soorten Keurmerk CCV-voertuigbeveiligingssystemen beschikbaar:

CCV Klasse Startonderbreker met eigen autorisatie

Startblokkering; het voertuig kan niet zonder sleutel gestart en meegenomen worden. Automatisch schakelen twee blokkeringen in: op de startmotor en meestal ook op de brandstoftoevoer als extra beveiliging (voorheen VbV SCM Klasse 1 Startonderbreker).

CCV Klasse Alarmsysteem met hellingshoekdetectie

Dit alarmsysteem bewaakt het voertuig door middel van detectoren in de auto. Wanneer er een verandering plaatsvindt in het voertuig, geven de detectoren een elektronisch signaal, bijvoorbeeld het afgaan van de sirene en knipperlichten en het onderbreken van de startmotor (voorheen VbV SCM Klasse 3 alarmsysteem).

CCV Klasse Voertuigvolgsysteem VVS

Dit voertuigvolgsysteem is een combinatie van CCV Klasse startonderbreker met een volgsysteem. Een bewegingssensor of diefstalmelding van de eigenaar activeert het systeem. Een erkende meldkamer behandelt de melding en zal contact opnemen met de politie. Jamming-detectie schakelt een extra startblokkering in (voorheen VbV SCM Klasse 4 volgsysteem).

Terugvindsystemen

KIWA-SCM certificeert sinds 1 juni 2016 terugvindsystemen voor auto’s. Een terugvindsysteem moet voertuigen binnen 24 uur in Nederland terug kunnen vinden. Terugvindsystemen zijn geschikt voor personenauto’s, bedrijfsvoertuigen en motorfietsen.

Voertuigbeveiliging door terugvindsystemen

Het CCV-keuringsvoorschrift TV01 stelt eisen aan terugvindsystemen. Voor terugvindsystemen zijn de gestelde eisen niet langer technisch inhoudelijk, maar voornamelijk functioneel. Terugvindsystemen worden daarom zowel voorafgaand aan het toekennen van de goedkeuring als ook daarna continu beoordeeld op effectiviteit. Leveranciers van systemen die in de praktijk niet meer effectief blijken te zijn, worden hierop aangesproken en kunnen, bij uitblijven van verbetering, hun goedkeuring verliezen. Zo ontstaat optimale ruimte en prikkel voor voortdurende innovatie, en differentiatie in verschillende technieken.

Voertuigbeveiliging door mechanische beveiliging MP03

Systemen die goedgekeurd zijn, worden voorzien van een label met daarop de vermelding “SCM goedgekeurd”. Op dit label wordt een volgnummer vermeld dat begint met P3, gevolgd door zeven cijfers.

Keuringen voor mechanische beveiligingssystemen kunnen uitgevoerd worden op basis van het CCV keuringsvoorschrift MP03. Mechanische beveiliging kan worden toegepast op verschillende soorten voertuigen.

Het CCV-SCM-certificaat

Een CCV-SCM certificaat kan worden afgegeven op een voertuig wanneer deze beschikt over een KIWA-SCM goedgekeurd beveiligingssysteem. Het afgeven van een certificaat voor een KIWA-SCM goedgekeurd beveiligingssysteem is alleen mogelijk wanneer het voertuig is voorzien van minimaal een KIWA-SCM goedgekeurde startonderbreker. De basisbeveiliging dient eerst gecertificeerd te worden, voordat er een ander KIWA-SCM certificaat kan worden afgegeven op een voertuig.

Een KIWA-SCM erkend inbouwbedrijf  met een KIWA-SCM erkenning kan het voertuig en de beveiligingssystemen certificeren wanneer de werking van het systeem gecontroleerd en goedgekeurd is.